english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

Oktatás
Felvételizőknek
Almenü

  Mi az a Mechatronika?

  „A mechatronika a gépészet, az elektronika és a számító- gépes irányítás egymás hatását erősítő integrációja”. (EU definíció)

  A mechatronika a részterületeket nem additív módon, hanem egymást kiegészítve, segítve kapcsolja össze. A szakma legismertebb folyóirata, az Oxford-ban kiadott „Mechatronics” címlapján a következő jelszó olvasható: „Science of intelligent machines”, azaz az intelligens gépek tudománya. Ma már nem kétséges, hogy a jövő az olyan berendezéseké, gépeké, amelyek az automatikus működésük mellett a változó bemenő jelekhez, működési feltételekhez, környezeti változásokhoz rugalmasan alkalmazkodó szabályozással rendelkeznek, adaptívak, „öntanulóak”, egyszóval intelligensek.

  Kik számára lehet jó választás ez a szak?

  Azok számára, akik a hagyományos villamosmérnöki pályára készülnek, ez egy további szakválasztási lehetőséget jelent. A gépész szakterület iránt érdeklődők pedig a mechatronikai mérnöki szakon az „intelligens” gépek tervezéséhez szükséges alapok elsajátítása után a gépészet legkorszerűbb megoldásaival ismerkedhetnek meg, ideértve az elektronikát és az informatika alkalmazás szintű ismeretét.

  A diplomálásod után kik várnak Rád?

  A mechatronikai mérnöki szakon olyan szakembereket képezünk, akik a fenti új mérnöki követelményeknek meg tudnak felelni. A mechatronikai mérnökök iránti kereslet egyre növekszik mind Magyarországon, mind pedig az EU munkaerő piacán. Hazánkban olyan cégek várnak rád komoly karrier lehetőségekkel mint a: PHILIPS, SONY, AUDI, FORD, TEMIC HUNGARY, VT COMPACT DISC, FLEXTRONICS, SAMSUNG, NOKIA, LG ELECTRONICS, T- COM, SIEMENS, FAULHABER, GE-LIGHTING TUNGSRAM, VIDEOTON HOLDING, SKF, NILE, ABB, HONEYWELL ...

  Milyen a képzés menete?

  A Mechatronika Szak kétciklusú képzésben indul. A 3,5 év alatt megszerezhető BSc alapdiploma után folytatni lehet a tanulmányokat és 2 év múlva megszerezheted az MSc mesterdiplomád. Ezek után pedig doktori (PhD) tanulmányokat is folytathatsz (2+2 év).

  Kik fognak majd oktatni?

  A Gépészmérnöki Kar, Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar, Természettudományi Kar, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar és a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar mechatronikával rokon tudományágakat ápoló tanszékeinek (köztük természetesen a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék) segítőkész oktatói. Leendő professzoraid az oktatómunka mellett kutatással- és állandó külső ipari tevékenységgel is foglakoznak. Ezzel biztosítják azt, hogy Te a legkorszerűbb tananyag szerint képezhesd magad.